HOTELLGYM

Bygga ett hotellgym

Varför bygga hotellgym?

Det explosionsartade intresset för träning och fitness gör att det nu finns ett gym på nästan varje hotell och pensionat i Sverige. Att erbjuda ett fräscht och välutrustat hotellgym är ett effektivt sätt att attrahera fler kunder. Den typiske hotellgästen är ofta en människa i farten som även på bortaplan vill kunna köra sitt vanliga pass på löpbandet efter en stillasittande eller mentalt krävande arbetsdag. Det är också skönt att som hotellgäst när kvällen kommer kunna hitta allt man behöver inom hotellets väggar. Kan man ladda ur sig överskottsenergin på sitt eget hotellgym är man ofta sedan så nöjd att man gärna väljer bort stadslivet och istället stannar på hotellrestaurangen och varvar ned. Att ha ett attraktivt hotellgym innebär alltså fler bokningar och att gästerna kommer att spendera mer av sin tid på hotellet.

Hur planerar man ett hotellgym

När man planerar ett hotellgym bör man tänka på att alla – utom stamgästerna – kommer till ett ställe som är helt nytt för dem. På ett hotellgym bör man därför i första hand satsa på utrustning och maskiner som är lätta att komma igång med. Den träning som mest efterfrågas av gäster på hotell handlar oftare om konditionsträning än ren styrketräning. Detta gör att man kanske just på hotellgym bör satsa på fler löpband istället för mer avancerade träningsmaskiner om man har begränsade resurser.

Med lite kreativitet i planeringen av sitt nya hotellgym kan man öka intresset hos grupper som ännu inte kommit in i träningsvärlden, men som gärna provar något nytt när de är ute och reser. Beroende på hur hotellets

 gästprofil ser ut och hur mycket utrymme man har, kan man arbeta med små avdelningar av lokalerna där man samlar den utrustning som brukar passar en viss typ av gästkategori; exempelvis kan nybörjare hjälpas på traven genom att lotsas in i en del av hotellgymmet med enklare utrustning. Det kan vara lättare att komma igång, om man inte tränar sida vid sida med 100-kilosvikter.

Man kan också öka intresset för sitt hotellgym genom att skapa enkla träningsscheman som erbjuds gästerna vid incheckningen, sätts upp i hotellgymmet eller – om man skapat något riktigt bra – kanske redan visas vid bokningen på hemsidan. Med utgångspunkt från de behov som hotellgäster brukar ha lägger man upp ett antal olika korta program med beskrivande namn. Övningarna ska vara enkla och varierade och programmen kan heta t.ex. ”Träning/avspänning nacke-rygg”, ”Urladdning 30 min.”, ”Rise and shine 20 min”, ”Lätt nedvarvning” osv. Här är det bara fantasin som sätter gränser och dessa enkla scheman kan göra att du får helt nya besökare till ditt hotellgym.

Vilken utrustning väljer man till hotellgym

 

Först ska man tänka på själva lokalen; att ventilationen fungerar tillfredsställande och att en bra ljudisolering finns. På golvet i ett hotellgym är det nödvändigt med en bra heltäckande gummimatta, som bidrar till bättre ljudmiljö men också rent praktiskt skyddar både användare och utrustning. Vidare är det klokt att inte övermöblera. Det kan vara lockande att få in så mycket utrustning som möjligt i sitt nya hotellgym, men miljön blir behagligare och ger effektivare träning om man ser till att skapa en rymlig känsla med bra svängrum.

En bra grundutrustning för ett hotellgym innehåller alltså en eller flera typer av konditionsmaskiner, där kanske löpbandet är det mest populära. Ett skivstångspaket med skivstång och vikter, ställning eller rack hör också till basfunktionerna. Hantlar och hantelställ, tillsammans kettlebells och en träningsbänk är självklara delar, liksom stretchmattor och pilatesboll. 

Allt efter plats och budget kan man därefter komplettera sitt hotellgym i önskad riktning. Att lägga till en större träningsmaskin med multifunktion tillför mycket kapacitet, samtidigt som den bidrar till att skapa en miljö som känns professionell.

Om ambitionen finns att bygga ett stort och påkostat hotellgym kommer detta att vara något som verkligen kan användas i hotellets marknadsföring. En stor andel av de människor som reser mycket har gymträning som ett av sina huvudintressen i livet. De letar därför ständigt efter nya spännande träningsupplevelser när de besöker nya platser. Det behöver inte vara ett gigantiskt hotellgym för att väcka denna grupps intresse; det kan lika gärna vara ett smart planerat gym med omsorg om detaljerna som drar till sig uppmärksamheten. Tack vare sociala medier och resesajter på internet där kunder lämnar feedback får dessa super-hotellgym ofta snabbt stor uppskattning och ett gott rykte som kan sprida sig över världen med stormfart.

Vi på GYMAB är experter på hotellgym och hjälper gärna till med råd och tips. Kontakta oss gärna tidigt i planeringsprocessen, så kommer slutresultatet för ert nya hotellgym att bli professionellt och i toppklass.

Kontakta oss!

[contact-form-7 id="3135" title="Contact form 1"]