FÖRETAGSGYM

Varför ett företagsgym?

Sverige har glädjande nog blivit ett land med hälsa i fokus. Vetenskapliga studier visar nu det många länge vetat; att regelbunden fysisk träning gör att vi mår bättre, håller oss friskare och ökar vår allmänna prestationsförmåga. Att investera i ett företagsgym innebär en stor möjlighet för alla arbetsgivare; det är helt enkelt en lönande satsning att lägga pengar på att stötta en hälsosam livsstil hos sin personal. Den som mår bra presterar också bra på jobbet, så enkelt är det.

 

 

 

Är ett företagsgym en bra investering?

Ett företagsgym i anslutning till arbetsplatsen kommer att förenkla för den anställde att kunna sköta sin träning på lunchrasten, alternativt direkt före eller efter jobbet. Detta är tidseffektivt och en stor fördel, inte minst för stressade småbarnsföräldrar som ofta har svårt att få tiden att räcka till, och där det lätt blir träningen som prioriteras bort i vardagen. Att erbjuda personalen ett företagsgym är också ett bra alternativ till friskvårdsbidrag, som kan göra att även personer som är ovana vid träning kan få hjälp att komma igång med någon fysisk aktivitet.

Om man som företag vill lyckas riktigt bra med sin satsning på ett företagsgym finns några goda råd på vägen; Börja med att ”sälja in” ditt nya företagsgym hos personalen, använd argumentet i rekryteringsprocessen, i annonser och veckomeddelanden. Uppmuntra personalen att gå till det nya företagsgymmet!

 

Erbjud anställda förslagsvis 30 eller 60 minuters träning i veckan på arbetstid. En flygande start kan fås om en träningsintresserad och hängiven person, eller en grupp av personer, får bli friskvårdsansvariga på företagsgymmet. På så vis kan man lättare introducera nybörjare och kanske även få igång gruppträning. Ett nytt företagsgym blir garanterat ett lyft både för friskvården samt för den sociala gemenskapen på arbetet.

Hur planerar man ett företagsgym

Det finns en del viktiga saker att tänka på när man bygger sitt nya företagsgym.

Börja med att planera och förbereda lokalen, så går resten av arbetet lättare. Kontrollera att ventilationen fungerar som den ska och att det finns bra ljus både dag- och kvällstid. Ljudnivån kan bli hög på ett företagsgym, men detta problem byggs bort genom att lägga ett speciellt gymgolv av gummi i hela träningslokalen. Det mjuka golvet gör träningen effektivare, behagligare och minskar skaderisken för dem som tränar, samtidigt som det skyddar utrustningen.

Viktigt på ett företagsgym är också att addera tillräckligt med konditionsmaskiner. Löpning är en omtyckt och vanlig träningsform. Som löpare vill man helst inte behöva köa för att få göra sin runda på lunchen, så det kan vara klokt att satsa lite extra på just löpband.

 Ett måste på varje företagsgym är också att man kan erbjuda friviktsträning. Det innebär att man har träningsbänkar, hantlar, skivstänger och olika vikter. Bra och kostnadseffektiv träning som också är lätt att anpassa för nybörjare är så kallade Kettlebells, Wallbollar, Slambollar, samt utrustning där man arbetar med sin egen kropp som belastning.

En allmän och viktig rekommendation är att i ett företagsgym endast använda sig av utrustning som är avsedd för professionellt bruk.  Hemmamaskiner håller ofta inte den kvalitet som krävs. Som arbetsgivare är man ansvarig för säkerheten i ett företagsgym och därför måste man hålla sig till föreskrifterna för varje träningsmaskin. Detta är också viktigt för att garantin på gymutrustningen ska gälla.

Ett väl utrustat och fräscht företagsgym kan alltså bli en riktig boost för dina affärer.  Gymmet blir en faktor som gör att ditt företag attraherar den typ av anställda som du vill ha – och behålla. Mer energi, drivkraft och mental skärpa följer på köpet. Ett företagsgym bidrar till balans i tillvaron och därmed bättre fokus på arbetet med mindre stress och färre sjukdagar. Att kunna visa upp ett riktigt bra företagsgym blir därför en kraftfull signal till både personal, kunder och konkurrenter att man är en modern och framsynt arbetsgivare, som vårdar och värnar sina viktigaste delar på företaget – nämligen personalen.

Kontakta oss!

[contact-form-7 id="3135" title="Contact form 1"]