Varför bygga ett hemmagym?

Den som fått smak för att gymma och kommit igång med regelbunden träning känner ofta att detta är en bit av livet som man absolut vill hålla fast vid och fortsätta med. Men det är inte alltid så enkelt att få ihop schemat med allt som ska hinnas med. Ibland ändrar sig också förhållandena i livet med arbete, pendling och familj och vissa gånger önskar man att det varit enklare att behålla de träningsrutiner som man tycker om och behöver. En lösning som är möjlig för många av oss, fast vi kanske inte tänkt på det, är att börja bygga ett hemmagym. Det behöver inte vara något stort utrymme och det kan vara en fördel att börja i liten skala.

Förutom tidsbesparingen finns andra fördelar med ett eget hemmagym. Det du snabbt kommer att märka är den behagliga känslan av att kunna träna precis vad du vill, när du vill i ditt hemmagym, utan att trängas och utan att behöva vänta på din tur. Med ett hemmagym som är tillgängligt dygnet runt behöver du inte fundera på planering eller hur bussarna går på en söndag. Du blir dessutom herre över din träningsmiljö och kan välja att spela vilken musik du vill utan att behöva ha på dig svettiga hörlurar – eller; du kan ha faktiskt ha det helt tyst om du vill, och bara koncentrera dig på din kropp och det du faktiskt gör. Det kan vara svårt att få någon upplevelse av frihet och lugn på det stora citygymmet, men känns alldeles självklart i ditt egna hemmagym. Detta kommer att påverka din träning och göra dig mer koncentrerad. Med ett hemmagym blir hanteringen av alla tillbehör; träningskläder, duschgrejor, skor och handdukar också mer avslappnad. Och när du nytränad och skön i kroppen har duschat klart är du ju faktiskt redan hemma och kan direkt starta kvällens efterlängtade nedvarvning.

Viktiga saker att tänka på när man bygger hemmagym

Byggandet av hemmagym har ökat mycket de senaste åren och marknaden har också mognat med kunder som vet vad de vill ha, vilket också lett till ett större utbud av produkter. Från att tidigare ha handlat rangliga hemmagym på byggmarknader har svensken nu gått över till att efterfråga robust kvalitetsutrustning som håller längre, som faktiskt används och där leverantören kan garantera support och reservdelar när det behövs.

Det första steget mot ett eget hemmagym är att göra en planering, så att det utrymme och den budget du har används på bästa sätt. Var är den bästa platsen för ett hemmagym för dig?

Oftast handlar det om prioritering och en rensning som behöver göras. Det är sällan man kommer hem till människor som har ett rum stående helt tomt, men ganska ofta klagar folk över att de har  fullt med saker.

21.GYMAB_Hemmagym

 Börja resan mot ditt nya hemmagym med att rensa och kanske en loppis! Sälj av den där gamla spelkonsolen och lägg ut de antika spelen från 90-talet på annons. I bästa fall blir det dubbelt positivt och du tjänar ihop till en träningsbänk och frigör samtidigt utrymme för ditt nya fräschare liv med eget hemmagym – det kommer att kännas toppen!

Lämplig utrustning för hemmagym

Som en tumregel kan man säga att det behövs åtminstone 10 kvadratmeter golvyta för att få plats att träna med en lyftställning och en skivstång. Tillsammans med ett par hantlar har du då en bra början på ett hemmagym. Man behöver också kolla takhöjden innan man går vidare med annan utrustning så att den säkert får plats.

Av flera anledningar är det bäst om man kan placera hemmagymmet på bottenvåningen, eftersom det lätt annars kan bli bullrigt för dem som vistas på våningen under. En heltäckande gummimatta rekommenderas alltid eftersom den minskar risken för skador både på kropp och utrustning. Den dämpar också ljud i viss utsträckning. Om du ändå vill ha ditt hemmagym ovanpå ett annat rum behöver du kontrollera noga vilken belastning golvet tål, innan du flyttar in alltför tung utrustning. Allt efter din önskan och det utrymme du har kan du sedan fortsätta att bygga upp ett mer omfattande och varierat hemmagym. 

Kontakta oss på GYMAB så hjälper vi dig vidare med ditt hemmagym!

[contact-form-7 id="3135" title="Contact form 1"]